2017. december 7., csütörtök

A foltkezelés nagy lexikona és a vakítóan fehér ruhák titka



A foltkezelés nagy lexikona

és a vakítóan fehér ruhák titka


Többe kerül, ha 40 helyett 60 fokon mosol

Óriási különbség van, ha 40 fok helyett, 60 fokon mosol. Minél alacsonyabb hőfokon mosol, annál több energiát tudsz megspórolni, annál több pénzt megtakarítasz.

Moss 40 fokon és spórolj több tízezret

Moss 40 fokon 60 fok helyett, és évi több tízezer forintot megtakaríthatsz. A normál szennyezettségű ruhákat bizony elegendő 40 fokon mosnod. Ha van energiatakarékos program, azt használd, ekkor alacsonyabb vízhőmérsékleten, de intenzívebb sulykolással mos a gép. Ez azért energiatakarékos, mert az energiafogyasztás kb. 90 %- ért felelős vízmelegítést csökkentjük a 10 %- ért felelős forgatási energia növelésével.Mi a helyzet, ha túl koszos a ruha?

Elég lesz a 40 fok?

Túl koszos a szennyes, és azt gondolod, ennek a 40 fok nem lesz elég? Akkor 1-2 órára vagy egész éjszakára is áztasd be valamilyen natúr, szagtalanító szerbe. Például a lúgos mosószódás áztatással a kosz fellazul a textilszálak között, így már a 40 fok is elég lesz. A mosószóda zsíroldó, vízlágyító, tehát ha kemény a víz nálatok, akkor remek lesz, javul a mosás hatásfoka. Amit használhatsz még áztatáshoz: szódabikarbóna, citromlé, ecet, öko folteltávolító só.

Hogyan áztass kellemetlenül büdös, izzadságszagú sportruhákat?

Izzadságfolt,
izzadságszag
Nem kell izzadságfoltos pólóval, atlétával szégyenkezned! Naná, hogy a szóda vagy ecet eltünteti. Langyos ecetes, szódabikarbónás vízben áztasd az izzadságfoltos ruhát! Dörzsöld meg kicsit a foltot, majd mosd ki a szokásos módon. (Extra tipp izzadság megelőzése: használd úgy a szódát a hónaljra, lábra, mint egy hintőport.)

Hogyan áztass fehér és világos színű ruhaneműket?

Használj szódabikarbónát, ami szépen fehérít (vagy/és citromlevet)
Mosás előtt fél órára (vagy akár egész éjszakára) áztasd be a fehér/világos szennyest citromlé és szódabikarbóna keverékébe! Mind a szóda, mind a citrom, fehérít, a szóda szagtalanít is.
Áztató recept: 5 liter langyos, kézmeleg vízhez kb. 1 evőkanál szódát, 1-2 ek citromlevet számíts.

Hogyan áztass színes és sötét, fekete ruhákat?

Használj mosószódát
mosószódát oldd fel kevéske meleg vízben egy kis műanyag tálkában (mintha pudingport kavarnál ki), utána tedd az áztató lavórba. Mivel a mosószóda nehezen oldódik, ezért kell ez a kis külön kavargatás. A mosószóda szemcsék ugyanis lerakódhatnak a ruhán, ha nem oldód fel előzetesen kevés vízben (és fehér nyomot hagyhat)! (A mosószóda szárít, ha érzékeny a bőröd, használj gumikesztyűt!)
A Párom munkásruháit is rendszeresen ebbe áztatom és mindig nyugodt vagyok, így biztosan tiszta lesz. „ (Ilona véleménye)
Áztató recept: 5 liter kézmeleg, langyos vízhez kb. 1 evőkanál mosószódát számíts. Fontos! A mosószódát ne alkalmazd gyapjú, valamint valódi selyem ruhákon!

Helyettesítsd a mosópor egy részét és spórolj ezreseket

megszokott mosóporod egyharmadát helyettesítsd az olcsó, környezetbarát, magas zsíroldó képességű és vízlágyító mosószódával. A mosószóda környezetbarát, mészkőből és sós vízből állítják elő, olyan körfolyamatban, melynek nincs káros mellékterméke. Túl nagy mennyiségben azonban a talaj szikesedését okozhatja. Ezért azokon a csatornázatlan területeken, ahol magas a talajvízszint, nem ajánlott. A mosószóda zsíroldó, vízlágyító, tehát ha kemény a víz nálatok, akkor remek lesz, javul a mosás hatásfoka. 1 kg=550 Ft, ami nagyon gazdaságos

További fontos energiatakarékos mosási szabályok

  • Ne töltsd a mosógépet az előírt mennyiség 90%-ánál tovább. Számold bele, hogy az anyagok megszívják magukat, a pamut vizesen háromszor annyit nyom, mint száraz állapotban. Ha mosógéped teletömöd, rontja a mosóhatást, ergo nem lesz tiszta a ruha. (Ha pedig túl kevés ruhát teszel bele, kibolyhosodnak a súrlódástól, ráadásul energia és vízpazarlás.) Ha túlpakolod a mosógépet a szennyessel, számolj azzal is, hogy az erős igénybevétel miatt a mosás és különösen a centrifugás során a lengéscsillapítók elgyengülnek, azaz lecsökkented a mosógéped problémamentes élettartamát!
  • Válassz alacsony fordulatszámot! A modern gépeken lehetőséged van kiválasztani mekkora fordulatszámmal centrifugáljon. Ha magas fordulatszámot választasz, akkor számolj vele, hogy több energiát fogyasztasz, és nem is feltétlenül szükséges.

Mosószódás házi mosógél – ha kedved van saját készítésű mosóport gyártani

Házi mosógél
Hozzávalók: 4, 5 evőkanál natúr mosószappanreszelék, 250 ml mosószóda, 2,5 liter víz.
Elkészítése:
Egy nagyobb lábasban 2 liter forró vizet és a reszelt szappant, oldódásig kevered a tűzhelyen.
Rakd bele a mosószódát, keverd addig, amíg teljesen feloldódik. (fehérítéshez fél deci bóraxot rakhatsz bele) Forralod, majd hagyod hűlni. Amikor kihűlt, felkevered habverővel, majd tölcsér használatával átöntöd flakonba vagy üvegbe. Ha sűrű, hígítsd.
A mosószer másnapra gélesedik és az összetevők szétválhatnak, ezért minden mosás előtt alaposan rázd fel. Egy mosáshoz 125 ml-t öntsünk a dobba vagy az adagolóba (5 kg ruhához).

Nagyon szeretem ezt a terméket, mert amit már mással nem bírok kimosni, akkor bevetem a mosószódát. Amit vele mosok minden ragyogó tiszta lesz. ” Ági
A mosószódát használom mosáshoz, csempe lemosáshoz, fuga tisztításhoz , nagyon jó eredményes tisztítás érhető el vele.” (Marika)

Folttisztítás

Kezeld előre a foltokat!
Foltos a ruhád? Ezért nem kell 60 fok, csak kezeld mosás előtt. Folteltávolításhoz használj környezetbarát megoldásokat. A citrom, szódabikarbóna, fehérítő só, bórax, mosószappan, remek választás. A textília színtartóságát teszteld egy kevésbé látható helyen.
Izzadságfolt kezelése mosás előtt…
Izzadságfolt
Az ecet/víz 1:1 arányú keveréket ha egy szórófejes flakonba teszed, felhasználhatod arra is, hogy eltüntesd a ruhákból az izzadságszagot úgy, hogy a megfelelő helyen befújod mosás előtt kb. 30 perccel. A fehér, világos ingeid és a blúzaid hónaljrészén keletkezett foltoktól úgy is könnyen megszabadulhatsz, ha bedörzsölöd őket citromlé és víz egyenlő arányú keverékével.

Folttisztítás natúr szerekkel

Ahelyett, hogy hagyományos kémiai összetételű folttisztító szappant, vagy erős vegyszereket használnál, a foltokat természetes folttisztítóval távolítsd el még a mosás előtt. A folteltávolítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni az eltávolításának.
Mielőtt nekiesnél a foltnak, öblítsd át tiszta, hideg vízzel, vagy gyengéden mosd át szappannal. Sose dörzsöld forró vízzel (kivétel a fű- és zsírfolt), mert azzal a textíliához rögzíted a szennyeződést.
Általános szabály folteltávolításnál:
  • Minden folttisztítószert próbálj ki a szövet kevésbé feltűnő kis darabkáján.
  • Minél gyorsabban kezdesz a folt eltüntetéséhez, annál könnyebben kijön. Ha lehet, ne hagyd beszáradni!
    * Egy adott kémhatású foltot mindig csak ellenkező kémhatású szerrel lehet kezelni! A vörösbor-, gyümölcs-, fű- és más szerves foltok esetében ne alkalmazz lúgos kezelést.
    * Fehérje-tartalmú foltokat (vér, tojás) forró vízzel ne próbáld kiszedni, mivel a fehérje denaturálódik, és így még jobban megragad.
  • A savas hatású szereket (ecet, citrom) lúgossal (szódabikarbóna, ammónia), míg a lúgos hatásúakat savakkal lehet közömbösíteni. A napfény is fakítja a foltokat, ezért a kezelt textíliát érdemes a napon szárítani.
Minden (karácsonyi) foltra van egy trükk! Ne aggódj!
FoltJavasolt módszer 1.Javasolt módszer 2.
VörösborA borfolt eltávolításakor nagyon fontos szabály, hogy a lehető leghamarabb cselekedj. Ha elég gyors vagy, akkor a friss vörösborfoltot szénsavas vízzel is eltávolíthatod. Önts a foltra egy kis vizet, majd szivaccsal itasd fel azt. Ezt ismételd addig, amíg a folt szinte teljesen el nem tűnik.
Ha olyan helyzetben vagy, hogy van lehetőséged gyorsan cselekedni, akkor szivaccsal vigyél fel a szennyezett területre hígítatlan ecetet, majd azonnal mosd ki a ruhát.
Sokszor hallhatjuk, hogy a terítőre ömlött vörösborfoltra sót kell szórnunk, ám jó, ha tudjuk: ennél a módszernél nagyobb sikerrel távolíthatjuk el a pacát, ha liszttel hintjük be. A só ugyanis rögzíti az anyagban a színes pigmenteket. Fontos, hogy a folyadék felitatása és a „lisztezés” után a szennyezett textíliát minél hamarabb mossuk ki a mosógépben.
Amennyiben régebbi a folt, áztasd nyers tejbe, majd ismét öblítsd át, vagy önts rá egy kevés fehérbort, és úgy dörzsöld át. Szórhatsz szódabikarbónát is a foltra, szépen beissza. Hagyd állni egy-két órát. Ezután mosd ki.Forró tejjel is eltüntetheted a makacs borfoltot. Önts a foltra forrásban lévő tejet, majd erőteljesen dörzsöld át, és öblítsd le tiszta vízzel. Ezután tedd be az abroszt a mosógépbe, vagy használj mosószappant.
ZsírfoltFriss zsírfoltot burgonyakeményítővel szórd be, pár órát hagyd rajta, majd keféld ki belőle. Vagy szódabikarbónás áztatás még jobb. Másik: önts a foltra lobogó forró vizet, aztán szórj rá száraz szódabikarbónát, és sikáld ki.Áztathatod ecetes vízbe is a ruhát, de a mosáshoz a gép dobjába öntött pohárnyi ecet is segít a folttisztításban.
Gyertyafolt
viaszfolt
Az anyagra rászáradt viaszt óvatosan távolítsd el, kapard le kézzel a viasz nagy részét, majd fogd itatós papír (vagy sima papírzsebkendő) közé a foltot, és gyorsan vasald át. A papír magába szívja majd az összes, az anyag belsejébe olvadt viaszt.A folt – legyen az bármilyen típusú textilen – forró tömény alkohollal bedörzsölve is eltávolítható, de hasonlóan eredményes, ha benzinnel tisztára dörzsölöd.
Viaszfolt – a ruhát tedd a mélyhűtőbe 2 órára, így a viaszt könnyen leszedheted.
KávéfoltFontos feltétel a kávéfolt eltüntetésénél: a langyos, kézmeleg víz használata és a kézi dörzsölés. Szódabikarbónával gyorsan szórd be. Vagy meleg vízben oldj fel egy kevéske sót, és ebben áztasd a szennyeződött ruhadarabot. Egy kis dörzsöléssel rásegíthetsz.Friss kávéfoltnál jó még a tejbe áztatás. Vagy ecetes áztatás. Kényes anyagok esetén tojássárgájából és kevés vízből álló keverékkel kezeld a foltot, majd néhány perc múlva langyos vízzel mosd ki. Minden esetben figyeljünk arra oda, hogy csak a folttisztítás követően megszáradt ruhát mosd ki.
KakaófoltA friss kakaófoltot meleg sós vízzel mosd át, majd langyos vízzel öblítsük ki az anyagot.
Csoki, kakaófolt
Frissen langyos szappanos vízzel távolítható el.
Világos ruhánál a citromleves bedörzsölés is szóba jöhet.
Narancs, paradicsomMosás előtt ecetes ronggyal dörzsölöd át a ruhát.
TeaNéhány csepp citromlé segít az abroszra borult teafolton. Ha nem segít, akkor glicerin.Áztathatod ecetes vízbe is a ruhát, de a mosáshoz a gép dobjába öntött pohárnyi ecet is segít a folttisztításban
Gyümölcs-foltEgyik lehetőség gyors leforrázás. Amiket nem szabad forrázni, ecetet vagy citromlevet vagy tejet használj.Az alma és banán okozta szennyeződésekre locsolj egy kevés hideg tejet. Ezután öblítsd ki  langyos vízben, majd most ki alaposan a ruhadarabot. Vagy tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele.
Bogyós gyümöl-csökElőször vizezd be a foltot, csepegtess rá némi citromot és kevés ecetet, negyedórát hagyd állni. Langyos vízben öblítsd át a ruhát, majd indíthatod a mosóprogramot.Vagy friss gyümölcsfoltnál: áztasd tejbe!
FűfoltVilágos színű ruhákból úgy tüntetheted el, hogy az anyagot egy napig aludttejben áztatod, majd meleg vízben kimosod.A másik lehetőség, hogy citromlevet csepegtetsz rá, majd erősen dörzsölöd.
RozsdafoltFehér-világos ruhánál: Önts rá citromlevet, majd öblítsd ki.Egy pohár citromlé a mosógép dobjába, mosás előtt.
Izzadság-foltLangyos, ecetes, szódabikarbónás vízben áztasd.Egy üres szórófejes palackba tégy ecet-víz 1:1 keverékét, és azzal fújd be a hónalj részt, mosás előtt.
RágógumiA rágós textíliát egy műanyag zacskóban helyezd a mélyhűtőbe, majd kb. fél óra múlva könnyedén kidörzsölheted belőle a nyomokat. Vagy jégkockával dörzsöld le.
Sütőpapíron át is vasalhatod a rágós részt, amíg a ragacs meg nem olvad és hozzá nem tapad a papírhoz.
Penészfolt
Csak dörzsöld be a penészes területet két rész ecet és három rész szódabikarbóna v. bórax keverékével. Fél óra után mosd ki a ruhát.
TintafoltDörzsöld be meleg tejjel, szükség esetén többször cseréld a tejet.Tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele.  Hatásos lehet a citrom is, fehér ruhánál.
RúzsfoltGlicerin: vidd fel a foltra, legalább egy fél órát hagyd állni, majd nyomkodd ki, és jöhet a mosás.
FagyifoltSzódabikarbónával szórd meg, hagyd hatni, majd mosd ki.

MIVEL FEHÉRÍTSD A FÜGGÖNYT, ÜNNEPI ABROSZT? Készülünk a karácsonyra!

Utazás a környezetbarát fehérítők körül – vakítóan fehér ruhák titka

Fehérítsd természetes módon ruháid (fehérnemű, függöny, abrosz, konyharuha)
  • Ingyenes fehérítő megoldás a napsütés és a fagy. Fertőtlenítő hatása mellet fehéríti is a ruhákat.
  • A sok vízkőtől besárgulnak a textilek. Függönyt, törölközőt, abroszt és egyéb ruhaneműt áztasd környezetbarát fehérítőkben.
  • Kiváló fehérítő hatású a szódabikarbóna, a borax, valamint az aktív oxigénes só is. A ruhákat áztathatod is bennük, folteltávolításhoz is kiváló, de a mosáshoz is adagolhatsz belőlük. Kiváló helyettesítői a klórtartalmú fehérítőknek, 3-6 evőkanállal a mosószerhez adagolva (vagy a szennyes ruha közé szórva, a mosódobba) a ruháid vakító fehérek maradnak.
  • Okos dolog a fehér ruhákat teljesen külön mosni, így tovább megtartják fehérségüket.

Előkészítetted már az ünnepi abroszt (függönyt)? Most vetted észre, hogy lesárgult?

Semmi baj, áztatással és némi szódával, megoldódik a baj. Egy lavórba szórj 500 gramm szódabikarbónát  majd oldd fel tíz liter vízben és ebben az oldatban áztasd az abroszokat néhány órán át. Ha letelt az áztatási idő, mosd ki a szokott módon, de a mosódobba is szórj 4-6 evőkanál szódabikarbónát, az abrosz közé. Az áztatást el is hagyhatod, ha nem foltos vagy lesárgult abroszról van szó. A szódabikarbóna mellett, a bórax, öko oxigéntartalmú fehérítő só is szépen fehérít, érdemes tesztelni, nálad melyik válik be.
Exra tipp: egy félbevágott citromot is tehetsz egy használaton kívüli, tiszta, fehér pamutzokniba és azzal (akár szóda-citrom vegyesen) indítod el a mosást.  A citrom is remekül fehérít és enyhe citrom illattal itatja át az abroszt.
Mit kell tudnod az egyik legismertebb környezetbarát fehérítőről?
A legismertebb fehérítő. Bármilyen mosószerhez adhatod, ha fokozni szeretnéd annak fehérítő hatását.
Fehérítő só alkalmazása: szórj kb. 2-4 evőkanálnyi mennyiséget egyszerűen a mosógépbe, a szennyes ruhákra. Alkalmas fehér, gyapjú, vászon, szövet és műszálas anyagokhoz. Fontos! Előzőleg nem szabad meleg vízben feloldani, hiszen ha így tennénk, az aktív oxigén nem a mosás során szabadulna fel, hanem már előtte elbomlana. Folteltávolítás optimálisan 50°C-on, de már 40 °C -tól használható.
Így használd:
  • fehér és világos színű ruhák mosásakor kb. 6 kg töltetű ruhához, 3-5 evőkanállal szórj a mosódobba. Tehát nem kell feloldani vízzel, csak simán por alakban használd. Segít a makacsabb foltok eltávolításában is, és megakadályozza, hogy elszürküljenek a ruhák.
  • Áztatáshoz akár egész éjjelre hagyd a tisztítandó ruhákat 5 liter meleg víz és 1-2 evőkanálnyi fehérítő só keverékében.
  • Folteltávolításra: egy kis fehérítő sót keverj össze annyi vízzel, hogy paszta állagot kapj, és ezzel dörzsöld át óvatosan a foltot. Előtte végez színtartósági próbát. A folttisztító só kitűnő hatású gyümölcs, kávé, vörösbor és fű szennyezések tisztítására. A gyümölcsteával leöntött textilre perkarbonátot szórunk és állni hagyjuk. Először a folt bekékül, majd elszíntelenedik.
Ha spórolni akarsz…
A fehérítő só nem olcsó, így ha spórolni akarsz vele, akkor keverd más fehérítőkkel. A legolcsóbb és szerintem egy kiemelkedően jó fehérítő, a szódabikarbóna. Így akár keverheted azzal is, fele-fele arányban vagy ahogy szimpatikus. Tehát ez így néz ki a gyakorlatban. Indítod a fehér és világos színű mosást, és az 5 evőkanál fehérítő só helyett, 3 evőkanál fehérítőt és 2 evőkanál szódabikarbónát szórj por alakban a mosódobba, a világos és fehér színű szennyes ruhák közé.
Csillagos ötös
Kitűnő folteltávolító az ÖKO fehérítő só! Viszont meg kell tanulni a tulajdonságait. Fehér ruháknál bátran a folton lehet hagyni, mindent “kiszed”, viszont a színeseknél nézegetni kell az eredményt, mert kifakíthatja a ruha színét, ha sokáig a folton hagyjuk. Folteltávolításhoz pasztát készítek: fehérítő por + kevés víz, ezt teszem a foltra, fehér mosáshoz pedig a fehérítő por, mosószóda és szódabikarbóna combót használom. Tökéletes!” (Marianna véleménye)

Forrás:    Andió - natúr háztartás
a legkedvesebb bio tanácsadótól
Telefon: +36 30 580-0499

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése