2015. május 23., szombat

A tavaszt az eper miatt is szeretjük.


                              A tavaszt az eper miatt is szeretjük.





Az eper fogyasztása csak néhány évszázados múltra tekint vissza.
Vadon növő elődje már az időszámításunk előtti időszakban megtalálható volt a mediterrán térségben,főleg Itália területén.
A görögök és az őket követő rómaiak csupán a gyógyászati értékét becsülték.Szent Hildegard von Bingen bencés rendi apáca a 12.században a leírásaiban megemlíti,hogy a föld közelében termő eper fogyasztása veszélyes,hiszen ki van téve a tisztátlan földnek és állatokkal való érintkezésnek.Sorra születtek a hozzá kapcsolódó babonák,legendák.A középkorban úgy tartották a tökéletességet és az igazságot szimbolizálja,éppen ezért a kor kőfaragói szívesen díszítették epermotívummal a templomi oltárokat.
Afrodiziákumként számon tartott gyümölcs régóta Vénusz,a szerelem istennőjének jelképe.Először mint dísznövény tűnt fel Európa kertjeiben.Az eper fogyasztásához szorosan köthető koronás fő V.Károly,XIII. Lajos naponta fogyasztott epret,VIII. Henrik angol király is kedvelte.

                               Sokoldalú.

Az eper nem utóérő gyümölcs,ezért mindig egészséges,puha foltoktól mentes,érett szemeket vegyünk.Hűtőszekrényben 1-2 napig megőrzi a minőségét,de érdemes a vásárlás napján elfogyasztani.Mélyhűtőben akár fél évig is eláll.Mivel az eper termése érintkezhet a földdel,fogyasztás előtt alapos mosást igényel.
Az érett eper legfinomabb magában,de tejszínbabbal is megbolondítható,vagy akár pezsgővel,olvasztott csokoládéval is finom.Jól megállja a helyét gyümölcssalátákban,mivel hamar összeesik,utolsóként adjuk hozzá.Müzlihez kiváló,tökéletes különféle desszertek,dekorálására.
Fűszere lehet a frissen őrölt fekete bors,a gyömbér,a szerecsen dió vagy a levendula,de a zöld fűszerek közül is választhatunk partnert.
kifejezetten jó az eperhez a bazsalikom,a rozmaring,a citromfű és a menta.
Eperből készül szörp,lekvár,leves.Balzsam ecettel ízesítve húsok,sajtok,mártása.A sütemények közül a csokoládés,karamelles íznek jó partnere,a tejes alapú desszertek kísérője.

                                  Vaníliakrém
Hozzávalók: 30 dkg eper,1 narancs; 1 teáskanál cukor,fahéj; 3 dkg sovány túró; 5 dkg joghurt; 1 csomag vaníliás cukor; 5 dkg tejszín,friss citromfű.

A felkockázott epret ráöntjük a narancs kifacsart levét,majd hozzáadjuk a cukrot és az őrölt fahéjat.Jól összekeverjük,és egy óráig állni hagyjuk.A kézi robotgéppel simára keverjük a túrót,a joghurtot és a vaníliás cukrot.A keményre vert tejszínt óvatosan hozzákeverjük.A pikáns epret elrendezzük a poharakban,és a krémmel leöntjük.Friss citromfűvel ízesítjük.

                                  Bogyósok őszibarackkrémmel

Hozzávalók:20 dkg eper; 1 narancs; 10 dkg málna; 10 dkg szeder; 1 nagy őszibarack; 10 dkg sovány túró; 1 csomag vaníliás cukor; 1 citrom reszelt héja.

A narancs kifacsart levének felével leöntjük a kis darabokra vágott epret,a málnát és a szedret.Az apróra vágott őszibarackra ráöntjük a maradék narancslevet,és botmixerrel pépesítjük.Hozzákeverjük a túrót,a vaníliás cukrot és a citromhéját.A poharakba töltött gyümölcsre ráhalmozzuk az őszibarack-krémet.

                                      Pavlova eperrel

Hozzávalók:6 tojásfehérje; 30 dkg kristálycukor; 1 teáskanál balzsam ecet,1/2 liter zsírdús tejszín; 1/2 kg eper.

Verjük fel a tojásfehérjéket a cukorral.Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral,és a közepére halmozzuk a tojásfehérjét,hogy egy húsz centi átmérőjű ,,tortát",kapjunk.Tegyük előmelegített sütőbe,vegyük vissza a hőmérsékletet,és süssük egy órát.Akkor kész,ha szilárd a külseje,belül puha.
Nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni a sütőben.A habcsók alapot tortatálra tesszük,a felvert tejszínhabot a torta tetejére halmozzuk az eperrel.


Forrás: TVR újsás 2015.május 25-31.  ( 22.hét )






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése